Huishoudens kunnen duurzaam opgewekte energie steeds minder vaak kwijt
Het groeiende aantal zonnepanelen op huizen brengt uitdagingen met zich mee voor het elektriciteitsnet op wijkniveau, ook wel het laagspanningsnet genoemd. Om overbelasting te voorkomen, schakelen omvormers van zonnepanelen automatisch uit, wat betekent dat de opwekking van zonnestroom tijdelijk stopt. Deze problemen ontstaan doordat het oorspronkelijke elektriciteitsnet in veel wijken niet ontworpen was voor dergelijke grootschalige teruglevering van stroom.
De toenemende populariteit van zonnepanelen zorgt ervoor dat op hoogtepunt momenten meer stroom wordt opgewekt dan het net aankan. Het gevolg is dat omvormers de zonnepanelen uitschakelen om overbelasting te voorkomen. Dit onderbreekt niet alleen de teruglevering aan het net, maar bemoeilijkt ook het gebruik van zelf opgewekte stroom. In de afgelopen periode heeft netbeheerder Liander meer dan 3400 meldingen ontvangen van klanten die tijdelijk geen zonnestroom konden terugleveren, een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar.
Om deze problemen in de toekomst te voorkomen, is een aanzienlijke versterking van de wijknetten noodzakelijk. De netbeheerder stelt dat de huidige capaciteit met een factor vijf moet worden vergroot om dit aan te kunnen. Liander waarschuwt dat het in de komende jaren vaker zal voorkomen dat zonnestroom niet kan worden teruggeleverd. Het verzwaren van het net zal zeker nog vijf tot tien jaar duren.
Bij HomeZero zien wij de snelle ontwikkeling naar een duurzame en rendabele thuisbatterij als een goede oplossing voor de periode dat het laagspanningsnet nog niet over voldoende capaciteit beschikt. Ook maximaliseren consumenten met een thuisbatterij het gebruik van eigen opgewekte zonnestroom.
Bron: ANP